Villa Ouderkerk

Moderne dijkwoning Ouderkerk aan de Amstel
In Ouderkerk aan de Amstel verrees een villa die geïnspireerd is op het Hollandse dijkhuis. Het bestemmingsplan bevatte strakke voorschriften voor de dijkbebouwing, en schreef huizen met zadeldaken voor. Binnen deze kaders ontstond een archetypisch woonhuis met een eigenzinnige indeling die geënt was op de omgeving en de persoonlijke voorkeuren van de opdrachtgever.

Traditionele typologie van het dijkhuis
De traditionele typologie van het dijkhuis is hier geabstraheerd tot de pure archetypische vorm van een huis met rechte hoeken en een zadeldak. Daarmee voegt het gebouw zich moeiteloos in zijn context, terwijl in de uitvoering het contrast tussen traditie en modernisme toch behoorlijk ver uitvergroot zijn. In plaats van de gebruikelijke rode bakstenen en dakpannen, wordt het beeld gedomineerd door wit pleisterwerk en een zilvergrijs aluminium dak. Toegevoegde elementen zoals dakgoten en kozijnen werden zorgvuldig gedetailleerd om het beeld niet te verstoren.

Karakteristieke hoofdvorm
Om aan het gewenste aantal vierkante meters te kunnen komen is tegen de noordoostkant van het huis een rechthoekig volume van één bouwlaag geplaatst. Daarin bevinden zich de berging en het atelier.
De entree ligt aan de zuidkant in een kleinere toegevoegd volume. Beide zijn uitgevoerd in donkergrijs zodat de karakteristieke hoofdvorm van het huis visueel onaangetast blijft. Voor de ruimtelijke organisatie binnen waren het uitzicht en de lichtinval leidend. De villa kreeg een heldere open structuur waarin verkeersruimten vrijwel ontbreken.

Zo is er geen hal, maar leidt een enkele open trappartij in het midden van de woonverdieping naar het souterrain beneden en de slaapkamers boven. Deze zone is de spil van het huis en wordt door middel van glazen stroken in het dak royaal van daglicht voorzien.

Panoramisch uitzicht op het water
De woonruimte ligt aan de zijde van rivier de Bullewijk, en werd opgetild tot het niveau van de dijk. Grote schuifpuien bieden een panoramisch uitzicht op het water, en een brede trap voert naar de voortuin. In het souterrain onder de woonkamer ligt een ruimte die kan dienen als werk-, logeer- of slaapvertrek. Onder het schuine dak op de verdieping liggen twee slaapkamers en de badkamer. De afwerking van het interieur ligt in het verlengde van het exterieur. Ook hier wordt het beeld gedomineerd door strakke, gestuukte wanden, staal en glas, en ontbreekt detaillering zoveel mogelijk.

Het hart van het familieleven
De dubbel hoge woonkeuken ligt aan de tuinkant en is gecreëerd als hart van het familieleven. De keuken is vanuit bijna alle vertrekken direct bereikbaar. De lichte ruimte kreeg een inrichting met veel kastruimte en heeft een grote houten tafel als middelpunt. Aan de achterzijde staat de villa op een betonnen sokkel die het bordes vormt waarop ook het terras gesitueerd is.

Architect Thijs Asselbergs
Studio JEROENDEJONG werkte bij de ontwikkeling van deze villa nauw samen met architect Thijs Asselbergs.

Villa Ouderkerk_08 570x300
Villa Ouderkerk_03 270x300
Villa Ouderkerk_05 270x300
Villa Ouderkerk_04 570x300
Villa Ouderkerk_10 570x300
Villa Ouderkerk_07 270x300
Villa Ouderkerk_02 270x300
Villa Ouderkerk_06 570x300
homepage_ouderkerk
ouderkerk 02 270x300
ouderkerk 04 270x300
Villa Ouderkerk